Hundtips & råd

Kloklippning


Fakta:
Hunden har två sorters klor: vanliga klor och sporrar.
Klorna växer ständigt men slits ned på naturligt sätt under hundens vanliga aktiviteter. Om klorna ändå blir för långa, vilket märks på att klorna klapprar när hunden går, så måste de klippas med en klosax. Sporrar som är en tillbakabildad femte tå måste alltid klippas då den inte slits naturligt.

Hur ska jag veta hur långt jag ska klippa?
På ljusa klor har man i allmänhet inga problem med att se pulpan som växer med ut i klon. Klipp strax utanför denna. På svarta klor kan man inte se pulpan, vilket innebär att man får klippa små steg ända tills man ser en liten prick i mitten av klon. Ett tips är att sätta tassen på en ficklampa och belysa klorna. Då ser man pulpan tydligare. Ju längre du väntar innan du klipper klorna på din hund desto mer växer pulpan ut. Klipp därför lite och ofta från det att hunden är ung.

Hur ofta ska man klippa?
Klipper du alla klor på en gång så brukar ungefär 2 veckors mellanrum vara lagom, men det beror på individ och hundens miljö (t ex mjukt underlag eller asfalt).

Gör det ont?
Nej, det gör inte ont på hunden när du klipper i dess klor med en bra klotång. Däremot KAN det göra ont om du använder en klotång som inte är tillräckligt stark och vass för att klippa av din hunds klor. En sådan klotång pressar samman klon istället för att klippa av den. Självklart gör det också ont om du råkar klippa fel - i pulpan. Det är däremot inget farligt och oftast så gör inte hundarna någon stor affär av det om inte du gör det heller. Säg något trevligt som "hoppsan" med glad röst och fortsätt klipp så brukar det inte bli några problem. Vänj hunden redan som valp att klorna skall klippas regelbundet. Glöm inte berömma hunden efteråt.
Däremot så kan det vara bra att ha s.k. Blodstopp hemma (inte bara för kloklippning; hundarna bryter ibland klor på promenader eller skadar sig på andra sätt.) Använd blodstopp så stannar blödningen direkt.

Symtom:
Klipper i pulpan, orsakar en blödning.

Detta behöver du:
Blodstopp

Egenskaper:
Stoppar blödning direkt
I sprayform som gör appliceringen enkel. Vid användning på klor så rekommenderas att spraya på en pad eller bomullstuss för att sedan tryckas lätt på klon.

Tips:
Blodstopp går givetvis att använda på andra sällskapsdjur för att stoppa mindre blödningar!
 

The best for horses and dogs - svensk kvalitet från AC Hästprodukter | Supporttelefon 0345-401 05 | E-post info@achastprodukter.se